Gyngestativer – en sund måde at lege udenfor på

Gyngestativer – en sund måde at lege udenfor på

Det er ikke uden grund, at gyngestativer findes på de fleste udendørs legepladser rundt omkring i parker og på skoler. Gyngestativer findes i et væld af udformninger og henvender sig med dets mange muligheder til alle aldersgrupper. Og så er det en sund måde at lege på.

Sundhedsstyrelses anbefalinger

Det er ingen nyhed, at frisk luft og bevægelse er to faktorer, der påvirker sundheden. Begge disse faktorer kommer i spil ved leg på et gyngestativ. Mange børn er glade for at lege fangeleg eller ”jorden er giftig” på et gyngestativ, da det giver en ekstra udfordring. Det anbefales af Sundhedsstyrelsen, at alle børn i alderen 5 – 17 år er aktive minimum 60 minutter om dagen. Det giver gyngestativet en god mulighed for.

En motorisk gevinst

Ikke nok med, at børnene har det sjovt med at klatre, rutsje og gynge, så udfordres deres motoriske egenskaber, hvilket er super vigtigt. Indlæring, sociale egenskaber og adfærd påvirkes for eksempel af barnets motoriske kunnen. Undersøgelser viser, at børn med gode motoriske egenskaber generelt er gladere og mere veltilpasse end børn, der har motoriske udfordringer. Der er derfor mange grunde til at indkøbe et gyngestativ til haven og at tage en tur på forskellige legepladser med jævne mellemrum.

Hjælper på sociale udfordringer

Børn med en god motorik har nemmere ved sociale relationer og føler sig mindre uden for fællesskabet. Det kan eksemplificeres ved, at børn i børnehaver, på skoler og i SFO’er ofte leger på gynge- og klatrestativer. Hvis barnet ikke formår at gynge, ikke formår at klatre eller ikke formår at rutsje, kan det føle sig uden for og miste lysten til at deltage. Derfor kan du hjælpe dit barn ved, at barnet kan øve sig hjemme i haven.

Giv dit barn ”udetid”

Mange forældre ynder at give deres børn ”tv tid” eller ”ipad tid” for at begrænse brugen af interaktive skærme. Det kan omvendt være en god idé at indføre ”udetid” for at sikre, at barnet er ude at lege mindst 60 minutter hver dag. Noget af den fysiske aktivitet sker selvfølgelig i skole og SFO, så udetiden kan for eksempel begrænses til weekender og ferier.

Find det rigtige gyngestativ til dit barn

Det smarte ved gyngestativer og legetårne er, at de findes i et hav af varianter. Derfor kan du med fordel gå på jagt efter det, der opfylder dit barns ønsker og behov. Kan dit barn godt lide at klatre, kan du finde et gyngestativ med klatrevæg. Kan dit barn lide at rutsje, skal der selvfølgelig være en rutsjebane på gyngestativet. Du kan også købe gyngestativet efter, hvordan dit barn har behov for at blive udfordret. Skal finmotorikken forbedres, er det måske en idé at købe et gyngestiv med en tilhørende sandkasse, hvorimod en klatrevæg kan hjælpe koordinationsevnen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *